مرورگر فایرفاکس نرمافزار آزاد و متنبازی است که توسط توسعهدهندگان بنیاد موزیلا توسعه داده میشود. ویژگیهای بسیار مفید و کارآمدی که این نرمافزار دارد و آن را در زمینهی مرور صفحات وب به بهترین در نوع خود تبدیل میکند، بسیار اند اما من قصد دارم تا برخی از این ویژگیهای جدید رو برای شما بنویسم. پیشتر مجموعهای از نکات کار با فایرفاکس رو نوشته بودم که مطالعهٔ آن نیز میتواند برای شما مفید باشد.
ویژگیهای جدید فایرفاکس ۵۸
اما چه چیزهای به فایرفاکس ۵۸ اضافه شده اند؟ یکی از اساسیترین تغییرات در این نسخه که دیگر کاملاً جا افتاده است مولتی پروسسینگ هستش. نکتهٔ خوب این قضیه افزایش سرعت بارگذاری و عملکرد بهتر هر زبانه به صورت جداگانه است. به عنوان مثال اگر وارد صفحهای شوید که اسکریپتهای زیادی داشته باشد و خدایی نکرده نرمافزار هنگ کند میتوانید امیدوار باشید که همه زبانهها و در نتیجه کل برنامه کرش نمیکند! اما خوب ویژگی بدی هم که خواهد داشت این خواهد بود که مصرف رم بالاتر خواهد رفت. اما شاید امروزه کمتر کسی با چنین مشکلی مواجه شود.
بهبودهای اساسی در Screenshotها باعث شده تا تجربه کاری شما لذت بخشتر از قبل باشد. همانند تصویر زیر با کلیک روی سه نقطهٔ کنار نوار آدرس میتوانید گزینههای مختلفی ببینید که یکی از آنها علامت قیچی دارد و به شما میگوید: Take a screenshot! به همین راحتی اسکرینشاتها در فضای ابری ذخیره میشوند و میتوانید از آن در اینترنت استفاده کنید. اما این مدت زمان محدود به یک روز «اگر اشتباه نکنم» میباشد.

Screenshot and send to devices
اگر دقت کنید در همین قسمت گزینههای دیگری به چشم میخورد که کمتر کسی از آنها استفاده میکند. مثلاً Send Tab to Device که به شما امکان این را میدهد تا زبانهای که در حال مشاهدهٔ آن هستید به دستگاههای دیگر مانند تبلت یا گوشی تلفن خود بفرستید و در آنجا آن را مشاهده کنید. برای این کار باید فایرفاکس را در تلفن همراه خود نصب کنید. به دلیل آنکه فایرفاکس نرمافزاری Cross-platform است میتوانید آن را روی هر دستگاهی که دارید با هر سیستم عاملی نصب کنید. از اندروید و آیاواس گرفته تا ویندوز، مک و گنو/لینوکس.
قدیمی اما پرکاربرد
اگر جزو افرادی هستید که مقالههای بلند در وبسایتهای مختلف مطالعه میکنید حتماً به پاکت نیاز دارید. پاکت به شما اجازه میدهد تا مقالات و اخبار بلندی که وقت خواندن آنها را ندارید ذخیره کنید تا هر موقع وقت آزاد پیدا کردید آنها را فارغ از اینکه پشت کامپیوتر هستید یا داخل تاکسی به راحتی مطالعه کنید. اپلیکیشن پاکت را بدون نصب در مرورگر فایرفاکس دارید و میتوانید برای گوشی خود نیز آن را دریافت کنید.
افزونههای خارق العاده
بی شک یکی از بهترین ویژگیهای فایرفاکس تعدد افزونهها و همچنین آزاد و رایگان بودن آنها است. بر خلاف گوگل کروم که افزونههای آن در برخی موارد محدود میشوند فایرفاکس همچین محدودیتهایی ندارد. مثلاً تا به حال شده در گوگل جستجویی انجام دهید و بخواهید لینک جستجو را بدون اینکه وارد آن شوید کپی کنید؟ خوب حتماً متوجه شده اید که گوگل لینک اصلی رو به شما نمیده و یک لینک بلند و بی سر و ته تحویل حافظه کلیپ برد شما میدهد که کار را برای شما سخت میکند. برای اینکه به این مشکل بر نخورم افزونهٔ Google search link fix رو نصب کردم که لینکهای صحیح رو به من بدهد! شاید برای شما این اصلاً به چشم نیاد ولی خوب گزینههای دیگر رو هم بخونید:
افزونهی Adblock Plus رو حتماً میشناسید. اگر نه پیشنهاد میکنم پست قبلی من در مورد نکات کار با فایرفاکس رو مطالعه کنید. برخی سایتها هستند که وقتی وارد آنها میشوید به شما اخطار میدهند که این افزونه را غیر فعال کنید. 😐 افزونهٔ GreaseMonky به شما این امکان رو میدهد تا اسکریپتهای خفنی رو داشته باشید که یکی از آنها مقابله با چنین سایتهایی است. اسکریپت دیگری که میتوانید برای افزونهٔ GreaseMonky در وب پیدا کنید مقابله کننده با صفحهٔ مسخرهٔ پیوندهاست که خود به خود باز میشود! اسم اسکریپتها به ترتیب Anti adblocker و peyvandha هستند.
از دیگر افزونهها میتوان به FoxyProxy که برای تنظیم سریع پروکسیهاست «بدون نیاز به رفتن به صفحه تنظیمات فایرفاکس و تنها با یک کلیک» اشاره کرد. افزونههای Https every where و NoScript هر دو بسیار مفید هستند و پیشنهاد میکنم حتما نصب کنید. افزونههای مدیریت پسورد مختلفی نیز وجود دارد مانند keepassX و lastpass که هر دو اپهایی برای گوشیهای هوشمند دارند که شما را از حفظ کردن پسوردهای متفاوت بینیاز میکنند. اما باید توجه داشته باشید که افزونهٔ lastpass فقط برای فایرفاکس رایگان است و برای سایر دستگاهها باید مبلغی را سالیانه بپردازید. اما استفاده از وبسایت به صورت مستقیم همیشه رایگان بوده است. شخصاً از lastpass استفاده میکنم و باید بگم هیچ کدام از رمزعبورهای من در سایتهای مختلف مشابه نیستند!
اگر هم دوست دارید یک کلمه از وسط یک لینک را کپی کنید ولی نمیتوانید افزونهٔ Drag-select link text رو نصب کنید.
در آخر اگر به حریم شخصی خودتون در فضای مجازی اهمیت میدهید افزونهٔ Term of service; Didn't read به همهٔ ما که بدون خواندن حتی یک جمله از شرایط استفادهٔ سایتها در آنها ثبت نام میکنیم و اطلاعاتمون رو متنشر میکنیم کمک میکند تا بتوانیم با برخی از این قوانین و مقررات که ممکن است برایمان خطر ساز باشد آشنا شویم.
این تغییرات باعث شدند یک سری از افزونههای محبوب من از کار بیافتند و معلوم نیست چه بلایی به سرشان خواهد آمد. افزونهٔ Cookie monster و افزونهٔ Flash got خیلی حیف شدند! امیدوارم کسانی پیدا بشوند که راه این افزونه رو ادامه بدهند. اگر افزونهٔ مشابه خوب جای این دو سراغ دارید خوشحال میشوم که اطلاع بدهید.
سجاد هویهگر
Latest posts by سجاد هویهگر (see all)
- نگارش صحیح متون فارسی بوسیلهٔ رایانه - ۲۰ بهمن, ۱۳۹۶
- تازههای مرورگر فایرفاکس ۵۸ - ۹ بهمن, ۱۳۹۶
- افزونه مکث با کلیک در ویالسی - Pause Click - VLC - ۸ شهریور, ۱۳۹۶
- گیمپ - آموزش ساده - ساخت میم توسط GIMP - ۳۱ مرداد, ۱۳۹۶
- نکات کار با Krunner در میزکار KDE Plasma - ۵ مرداد, ۱۳۹۶
دیدگاهتان را بنویسید